Четвер, 28 Березня, 2024

Як проходитимуть місцеві вибори на Тернопільщині

На жовтень 2020 року в Україні заплановано проведення місцевих виборів. Наразі достеменно невідомо чи вони відбудуться через епідемію коронавірусу, однак на Тернопільщині повним ходом йде підготовка. Повідомляє «Yes-Ternopil».

Варто додати, що з 1 січня цього року вступив у законну силу новий Виборчий кодекс, який вперше за всю історію незалежної України, врегулював в одному документі виборчий процес. Тому, місцеві вибори осінню відбудуться за новою системою.

Що зміниться в місцевих виборах

Місцеві вибори мають пройти на новій територіальній основі з об’єднаними громадами та районами. Вибори проходитимуть за двома системами: пропорційну використовуватимуть в містах, де кількість населення не менше 90 тисяч мешканців, при цьому тут використовуватимуть відкриті списки. В менших населених пунктах вибори проходитимуть за мажоритарною системою.

В  одному окрузі на Тернопільщині вибиратимуть від двох до чотирьох кандидатів. Перемогу отримає той кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів.

Вибори ж до Тернопільської обласної ради та місцевих рад з населенням більше 90 тисяч жителів проходитимуть за пропорційною системою, яка передбачає, що спочатку виборець має обрати партію, а після цього вже кандидата із списку обраної партії.

Місця у місцевих та обласній раді отримають ті партії, що зуміють подолати п’ятивідсотковий бар’єр. Кількість депутатів також залежатиме від кількості виборців. Якщо в містечку менше тисячі населення, яке може голосувати, тоді рада налічуватиме 12 депутатів, якщо від 500 тисяч до одного мільйона виборців – 64 депутати.

вибори

Ще одним з нововведень буде те, що кандидат в депутати у обласну чи місцеву раду не має права самовисуватись. Його кандидатуру повинні затвердити на зборах партії. 

Як обиратимуть сільського чи міського голову на Тернопільщині

Є різниця в обранні сільських, селищних та міських голів на Тернопільщині. Зокрема, очільників невеликих населених пунктів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості. Це означає, що перемогу отримає той кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів.

Міських голів в містах з кількістю населення більшою, ніж 90 тисяч виборців обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості, тоді переможцем визнають кандидата, за якого проголосують більше 50 відсотків тих, хто прийшов на вибори.

Варто додати, що в Кабінеті Міністрів заявили, що вибори таки проведуть 25 жовтня, так як це передбачено в Конституції України. Однак, в зв’язку з епідемією коронавірусу частину коштів на проведення місцевих виборів оптимізовано. Проте, вони будуть проведені згідно з демократичними принципами.

Хоча й, президентська партія знову готує зміни до виборчого законодавства. Однак, вони в основному носитимуть технічний характер, щоб забезпечити проведення виборчого процесу. Зокрема, йдеться про комп’ютеризований підрахунок голосів, а також електронну ідентифікацію виборця. Верховна Рада повинна призначити місцеві вибори не пізніше, ніж за 90 днів до їх проведення.

.,.,.,.