П’ятниця, 29 Березня, 2024

Воєнний стан і вибори в Україні: основні новини початку тижня

Вже 2 дні (25-26 листопада) Україна і українці живуть в стані підвищеної тривоги. Справа в тому, що гібридна війна, яку веде Російська федерація щодо нашої країни вже 4 роки має шанси перерости в офіційну, після акту агресії російських кораблів в Чорному морі. В результаті було захоплено 3 українських військових кораблі та 23 моряка, деякі з них поранені і знаходяться у важкому стані.

Як повідомляє yes-ternopil.com.  у зв’язку цим в неділю пізно ввечері зібралася Рада Національної безпеки та оборони, яка вирішила ввести воєнний стан по всій території України на 60 днів, але не переносити дату виборів. Частково підтримали це рішення депутати Верховної Ради в понеділок, проголосувавши за воєнний стан в прикордонних регіонах України строком на 30 діб в регіонах, що межують з Росією та акваторією Чорного та Азовського морів – Чернігівській, Сумській, Харківський, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській та Вінницькій областях. За проголосувало 276 депутатів, проти 30. Повідомляється, що воєнний стан запроваджується з 14:00 26 листопада і діятиме до 14:00 26 грудня 2018 року. Одразу ж після цього народні депутати проголосували за постанову про проведення виборів 31 березня, щоб країною не поширювались чутки про їх скасування чи відсунення.

Президент запевнив, що основні конституційні права громадян в період дії воєнного стану обмежені не будуть, а всі прийняті заходи допоможуть стримати можливу агресію Російської Федерації, яка вже розпочала концентрацію своїх військ біля українського кордону. Секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що під час дії воєнного стану конституційні права і свободи громадян можуть обмежуватися лише відповідно до Конституції і лише у разі посилення агресії РФ.

В соціальних мережах в результаті дій російських ботів з’явилося багато провокативної інформації, щодо воєнного стану. Українці на жаль після 4 років війни так і не навчилися фільтрувати інформацію і шукати об’єктивні джерела її отримання, а тому пишуть багато дурниць. Ось декілька переваг введення воєнного стану.

1. це дозволить безперешкодно перекидати війська у випадку агресії. Тобто їм надаватиметься перевага перед цивільним транспортом.

2. Сепаратисти та проросійське налаштовані громадяни, які в 2014 р. влаштовували пікети і зупиняли цілі колони, бо війська не мали законодавчих повноважень діяти, будуть мати менше таких можливостей.

3. Це дозволить Національній поліції, СБУ, прокуратурі менше часу витрачати на отримання усяких довідок, дозволів на затримання та перевірку різних сумнівних особистостей, які можуть шкодити країні.

4. В умовах військового стану ЗСУ, прикордонники, поліція, СБУ будуть більш краще робити свою роботу знаючи, що війна не десь далеко, а президент, парламент, уряд їх підтримує і законодавчо це закріпив.

5. В умовах військового стану військові та працівники СБУ, поліції не матимуть можливості ухилятися від своїх обов’язків, йти у відпустки і т.д., отже це дозволить бути в готовності до будь-яких дій Росії. Пам’ятаєте, як фашистська Німеччина напала на СРСР? Це відбулося як раз в час найбільших відпусток серед командирів Червоної Армії.

.,.,.,.