П’ятниця, 19 Квітня, 2024

З Нового року українцям зріжуть субсидії

Нещодавно Верховна Рада затвердила бюджет на наступний рік. Основна увага в фінансовому документі присвячена покриттю державного боргу. При цьому соціальні виплати не зазнали кардинальних змін, окремі виплати суттєво уріжуть. Повідомляє «Yes-Ternopil».

Зокрема, народні обранці відв’язали зарплати та виплати від прожиткового мінімуму, що дозволить його підвищити, а той же час не перевищуючи запланований бюджет.

Для одержувачів субсидії запровадили нову формулу. Зокрема, відтепер кожна українська сім’я змушена буде платити більше, при цьому для окремих родин витрати на комунальні послуги зростуть на 500 гривень. Щоправда, нововведення вступлять в силу лише в травні наступного року.

Так, формулу розрахунку субсидій не переглядали вже декілька років. Зараз сім’я, яка має право на пільги, сплачує за послуги лише певний відсоток від доходу, іншу частину покриває держава. В основу розрахунку органи соціального захисту беруть показник 15 відсотків, на який множаться доходи родини.

За новою формулою замість 15 відсотків використовуватимуть коефіцієнт 20 відсотків. Тобто, родина отримуватиме вдвічі меншу субсидію, ніж до цього, оскільки збільшиться відсоток витрат родини на оплату комунальних послуг. При цьому принцип розрахунку субсидій не змінився: чим менші доходи має сім’я, тим більше отримуватиме пільг.

В той же час народні обранці планують вдвічі збільшити розмір прожиткового мінімуму, що в свою чергу не вплине на зростання зарплат чи інших соціальних виплат. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що наступному році прожитковий мінімум повинен відповідати реальним цифрам та зрости до 4300 гривень.

Однак, наразі відомо, що з 1 січня мінімум збільшиться лише на 162 гривні і становитиме 2027 гривень. Також закон про державний бюджет передбачає, що мінімальна зарплата не залежатиме від рівня прожиткового мінімуму і щороку затверджуватиметься при плануванні бюджету на наступний рік.

.,.,.,.