Четвер, 28 Березня, 2024

ВР підвищила ряд податків, в тому числі і на пересилку поштових відправлень

Як повідомляє yes-ternopil.com. з посиланням на Громадське, Верховна Рада підвищила податки на тютюн, викиди парникових газів, користування надрами, плати за користування лісом та змінила правила отримання посилок з-за кордону. А це означає, що державний бюджет буде отримувати більше коштів. Щоправда платити за це будуть підприємці, олігархи та й люди, які купують дорогі товари (хоча назвати товари вартістю 4500 дорогими складно), а тому це такий собі податок на розкіш, якби смішно це не звучало.

Повідомляється, що ВР підтримала в другому читанні проект закону №9260. «За» проголосувало 236 депутатів. Закон передбачає, що збільшуються ставки на 9% тютюн (курити будемо менше), зростають ставки екологічного податку на викиди парникових газів у 24,4 рази до 10 грн. за тонну (бюджет отримає більше коштів, а підприємці будуть вкладати гроші в зменшення викидів), збільшується податок на користування надрами для видобутку нафти на 2%, залізної руди на 0,8%, плати за користування лісом на 5%. Також в законі передбачено звільнення від акцизу на спирт виробників парфумерної продукції, харчового оцту та продукції технічного призначення.

І головне, закон торкається правил ввезення посилок в Україну. Тепер підприємства, яка здійснюють перевезення мають сплачувати податок на додану вартість від імені отримувача посилки, якщо її вартість перевищує 150 євро. Такі правила почнуть діяти з 1 січня 2019 року. А вже 1 липня 2019 року мінімальна вартість посилок зменшиться до 100 євро. Коли цей закон лише обговорювався в кулуарах парламенту, то були розмови про те, щоб цих 150 євро розбивати на 3 посилки, але цю норму скасували, а тому сплата податку залежатиме від вартості товару, а не кількості.

Підозрюємо, що таке рішення Рада прийняла у зв’язку з тим, що в наступному році 40% Держбюджету піде на погашення державного боргу, а тому «затягування поясів» є необхідною мірою. Іншим заходом, який поки що не став в центрі уваги законодавчої та виконавчої влади є боротьба з корупцією. Про неї багато говорять, але дії влади викликають лише слова: «все одно випустять, все одно відкупиться і т.д.».

.,.,.,.