Четвер, 28 Березня, 2024

В уряді знову переписують Трудовий кодекс: українці працюватимуть по-новому

Кабінет Міністрів підготував оновлений проект Трудового кодексу, який можуть затвердити вже наступного тижня. Серед нововведень, які чекають на працівників: 12-годинний робочий день і «швидкі звільнення». Повідомляє «Yes-Ternopil» з посиланням на «Страна.ua».

Відомо, що в проекті закону Трудовий кодекс значно скоротили: якщо раніше в ньому було 130 статей, тепер залишилося лише 99. Які ж зміни чекають на простих українців. Наразі проект документу ще не оприлюднили ні на сайті Міністерства соціальної політики, ні на офіційному сайті парламенту. За інформацією видання з своїх джерел вони отримали текст нового варіанту Трудового кодексу. 

Які головні зміни чекають на українців

Так, законопроект передбачає перегляд тривалості відпусток, спрощену процедуру звільнення для соціальних категорій таких як вагітні жінки, інваліди, матері, які знаходяться в декретній відпустці по догляду за дитиною і пенсіонерів. Також уряд пропонує відмовитися від професійних спілок, які покликані захищати права працівників установ чи підприємств.

На думку нової влади, Трудовий кодекс був написаний ще в часи Радянського Союзу, чимало його норм застаріло, в зв’язку з чим він потребує суттєвого оновлення. Зокрема, під час останнього круглого столу, що проходив в Одесі, прозвучали ідеї, що чинний кодекс значно ускладнює процедуру звільнення працівника, тому урядовці пропонують спростити процес звільнення.

Зокрема, всім українцям запропонують перейти на роботу за трудовими договорами. Їх буде  декілька видів: строкові, безстрокові, навчальні, з нефіксованим робочим часом. Практично в Україні прагнуть втілити американську модель ринку праці, коли працівник завчасно обговорює з роботодавцем всі аспекти своєї роботи.

робочий час

Так, працівники зможуть укладати короткий трудовий договір до двох місяців. Однак, роботодавець матиме можливість його розірвати з будь-яких причин. Строковий договір на термін п’ять років пропонують укладати з журналістами, вчителями, топ-менеджерами компаній, а також працівниками, які перевелися на інше місце роботи.

Тривалість робочого часу та звільнення  

Найбільше питання, яке цікавить багатьох працівників – це тривалість робочого часу. Наразі на підприємствах та установах встановлений восьмигодинний робочий день. Новий Трудовий кодекс узаконить 12-годинний робочий день. Наприклад, роботодавець зможе встановлювати працівнику як 8-годинний робочий день, так і 12-годинний. При цьому перерив між змінами повинен бути не менше 12 годин.

Роботодавець отримає можливість звільняти з роботи працівників без пояснення будь-яких причин. Для цього достатньо буде повідомити людину за 15 днів до звільнення. Це стосується випадку, якщо українець працює на підприємстві не більше 6 місяців. Якщо ж його трудовий стаж складає від півроку до 10 років, працівника повинні попереджати про майбутнє звільнення за три місяці. Також власнику установи дозволять виплачувати працівнику грошову компенсацію за скорочення строку попередження.

.,.,.,.