П’ятниця, 29 Березня, 2024

Комунальники зможуть заходити в квартири та відключати послуги

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували проект поправок до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Комунальники зможуть відключати послуги, зламуючи квартири. Повідомляє «Yes-Ternopil» з посиланням на «Обозреватель».

Варто додати, що теперішній варіант Закону «Про житлово-комунальні послуги» передбачає можливість доступу до квартир споживачів лише у випадку, якщо є загроза життю і здоров’ю людей.

Наразі на розгляді парламенту знаходить новий варіант законопроекту, який регулюватиме сплату комунальних послуг. Однією з скандальних норм документу є можливість представників постачальника послуги відключати їх, якщо у споживача є непогашена заборгованість.

Ряд депутатів пропонує доповнити статтю, яка регулює порядок доступу комунальників до житла громадян, визначенням про те, що у невідкладних випадках вони можуть потрапити всередину квартири чи будинку для обмеження чи припинення надання комунальної послуги.

При цьому під час несанкціонованого доступу працівники комунальної установи, щоб потрапити всередину житла, можуть зламувати вікна, двері чи інші елементи приміщення. Юристи вже роблять невтішні прогнози, що таким чином комунальники можуть почати зловживати своїми правами та їхні можливості будуть ширшими, ніж у правоохоронних органів, які спочатку повинні отримати дозвіл суду на проникнення в приміщення.

Окремі фахівці зазначають, що відтепер комунальні установи зможуть не йти до суду, щоб стягнути борги з недобросовісного споживача, де він має можливість висловити свою позицію та надати обґрунтовані заперечення. Тепер достатньо просто перекрити трубу, щоб змусити людину розрахуватися за комунальні послуги. Адвокати вважають це порушенням Конституції та прав громадянина на недоторканність особистого життя.

.,.,.,.