Четвер, 28 Березня, 2024

В Тернополі затвердили програму розвитку української мови

Тернопіль першим серед українських міст затвердив програму розвитку української мови як державної. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Повідомляє «Yes-Ternopil».

За словами Тараса Креміня, в Тернополі розробили міську програму розвитку і функціонування української мови в усіх сферах життя. При цьому місто стало першим обласним центром в Україні, де затвердили цю програму.

Уповноважений із захисту української мови назвав затвердження програми безпрецедентним випадком. Адже в період війни вона матиме важливе значення на бойовому та інформаційному фронті.

Саме Тернопіль та Тернопільська область продемонстрували всій Україні, що вони підтримують державну мову, розвиток національних інтересів та загальноукраїнські цінності.

В свою чергу Тарас Кремінь закликав обласні центри та інші міста слідувати прикладу Тернополя і долучитися до розробки програм як обласного, так і національного рівня.

На думку Уповноваженого з питань захисту державної мови, варто створити курси з вивчення української мови, які будуть абсолютно безкоштовними та посилити міжнародне співробітництво.

Варто додати, що в травні цього року Кабінет Міністрів затвердив Концепцію Державної цільової програми розвитку української мови. Документ розрахований на період до 2030 року.

Програма має на меті змінити ставлення до української мови та усвідомити її важливість. В усіх державних органах та установах працівниками обов’язково використовуватиметься державна мова.

Таким чином уряд планує стимулювати українців повноцінно перейти на державну мову. При цьому громадяни мають добровільно переходити на державну мову, адже в Міністерстві культури та інформаційної трансформації притримуються принципу лагідної українізації. Загалом програму розрахували на дев’ять років.

.,.,.,.