П’ятниця, 29 Березня, 2024

Нова реформа дитячих садків у Тернополі

У рамках програми децентралізації, яка передбачена урядом на найближчі декілька років, сфера дошкільної освіти також зазнає змін. Тернопіль Yes, дізнався, що процес децентралізації охопить майже всі сфери суспільного, економічного життя країни. Він спрямований на автономізацію органів місцевого самоврядування. Відтепер місцеві справи будуть вирішуватися децентралізованими органами влади: на рівні міста, громади. Експерти вважають, що децентралізація допоможе оптимізувати не тільки життя країни, а й фінансовий стан.

Тернопільська міська рада для виконання цієї програми в освітній сфері прийняла рішення «Про організацію обліку дітей дошкільного і шкільного віку та учнів». Це рішення закріплює території обслуговування за певними закладами освіти.

Очільники зауважують, що відтепер зараховувати дітей тернополян у дитячі садки будуть за пріорітетністю. Перевагами такого зарахування є те, що зменшаться черги до ДНЗ. За минулорічними даними, близько 500 дітей, зареєстрованих в м. Тернополі, постраждали через відсутність вільних місць у ДНЗ. Окрім того, більше як пів тисячі дітей з інших населених пунктів відвідують тернопільські дитячі навчальні заклади. Для того, щоб немісцеві відвідували дистадки міста, слід мати договір з Тернопільською міською радою про міжбюджетний трансферт, або ж батьки повинні укласти спеціальну угоду про навчання за їх кошт. Трансферт між міською радою буде у таких об’єднаних територіальних громад: Байковецька, Залозецька, Білецька та Великогаївська.

Пільги матимуть діти-сироти, діти, які перебувають під опікою, інваліди, діти громадян, які сплачують податки до бюджету міста.

.,.,.,.