П’ятниця, 29 Березня, 2024

В Міністерстві культури заявили, що землю Почаївської Лаври забрали від держави незаконно

Земельна ділянка, на якій знаходиться будівля монастиря Почаївської Лаври, вибула з державної власності незаконно. Відповідну заяву зробила міністр культури України Тамара Мазур

Повідомляє «Ternopil.yes» з посиланням на «LB.ua».

За словами очільниці міністерства, під час перевірки документів з’ясувалося, що в 2014 році монастир набув право власності на земельну ділянку. Рішення про передачу землі прийняла місцева влада. Зокрема, земельна ділянка перебуває у власності Кременецько-Почаївського заповідника і місцева рада не мала повноважень розпоряджатися нею. Наразі за цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Тамара Мазур розповіла, що оформлення права власності на землю можливе при наявності проекту землеустрою. Проте, на сьогоднішній день державні заповідники не мають достатньої кількості коштів для оформлення технічної документації.

Так, єдиним джерело доходів Кременецького заповідника, окрім бюджетних надходжень, є здача в оренду приміщень державним організаціям. Цих коштів заледве вистачає на оплату житлово-комунальних послуг.

Варто додати, що в листопаді минулого року Міністерство юстиції України скасувало реєстрацію права користування будівлями Почаївської Лаври за Московським патріархатом. Причиною цього рішення стало проведення процедури реєстрації з порушенням вимог чинного законодавства.

Рішенням комісії Мін’юсту реєстрація будівель святині була скасована, а державному реєстратору, що здійснив незаконні дії, заблокували доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно. Однак, представники Московського патріархату запевняли, що будуть оскаржувати дії міністерства в суді. Наразі невідомо, чи звернулися представники Московського патріархату з позовом до суду.

.,.,.,.