П’ятниця, 29 Березня, 2024

В парламенті пропонують не давати українцям допомогу при народженні дитини

Чергові зміни від нової влади. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає зміни в порядку отримання соціальних виплат при народженні дитини. Повідомляє «Ternopil.yes».

Ініціатором документу є Міністерство соціальної політики. В урядовому відомстві планують відв’язати розмір виплат від прожиткового мінімуму. Законопроект пропонує встановлювати соціальні виплати на дитину щороку в Законі «Про державний бюджет».

Так, на сьогодні допомогу на дитину виплачують у фіксованій сумі, яка становить 41 тисячу 280 гривень. Десять тисяч гривень сім’я отримує одразу після народження малюка, іншу частину рівними сумами по 860 гривень виплачують протягом наступних трьох років. При цьому отримують її всі без виключення родини, незважаючи на майновий стан.

В новому законі передбачили умову надання коштів. Якщо за документ проголосують народні обранці, допомогу на дитину отримуватимуть лише сім’ї, де середньомісячний дохід на одну людину не повинен перевищувати 15 відсотків від загального розміру допомоги.

В той же час зазнає змін і виплата допомоги багатодітним сім’ям. На отримання допомоги зможуть розраховувати родини лише з певним рівнем доходу. Зокрема, кошти призначатимуть сім’ям, які отримують середньомісячний  дохід, що не перевищує трикратного розміру такої допомоги.

Якщо законопроект все таки ухвалять, він почне діяти з 1 липня 2020 року. 

Також закон вносить зміни і в Сімейний кодекс щодо розміру аліментів. Якщо раніше їхній розмір був також прив’язаний до прожиткового мінімуму, відтепер мінімальні аліменти пропонують встановлювати не нижче межі, вказаної в законі «Про державний бюджет» на поточний рік. Тобто, у випадку зростання економіки, виплати зможуть зростати в більшому розмірі, ніж це було зазвичай при підвищенні прожиткового мінімуму.

.,.,.,.