П’ятниця, 29 Березня, 2024

Нововведення від депутатів: в Україні стане невигідно не працювати

Зміни торкнуться малозабезпечених сімей. Тепер допомога родинам включатиме не лише грошове забезпечення, а й сприяння у пошуку роботи. Повідомляє «Yes-Ternopil».

Відповідні зміни найближчим часом планують внести до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Так, в українському законодавстві з’явиться нова категорія – непрацююча працездатна особа. Зокрема, до цієї категорії включать українців, які за станом здоров’я можуть працювати, однак з певних причин цього не роблять. Наприклад, люди працюють неофіційно або ж після закінчення інституту не можуть знайти першого робочого місця.

Таким чином влада прагне стимулювати членів малозабезпеченої родини ставати соціально активними громадянами. За законодавством, яке зараз діє, соціальна допомога непрацюючим сім’ям  не призначається. Тоді як за новим законопроєктом такі родини зможуть отримувати соціальну допомогу. Щоправда, прийматимуть рішення про виплату коштів державні адміністрації або виконавчі комітети.

Для того, щоб винести рішення, представники державних органів відвідуватимуть родину та складатимуть акт обстеження соціально-побутових умов. Якщо сім’я дійсно потребуватиме допомоги, вона її отримає. Однак, допомогу можуть призначити в меншому розмірі, ніж для тих, хто працює.

В той же час в Міністерстві соціальної політики зазначають, що гроші не виплачуватимуть просто так тим, хто з певних причин не може працювати.  За отримані гроші доведеться безплатно відпрацювати на користь держави.

Зокрема, для непрацездатних малозабезпечених сімей організовуватимуть тимчасові роботи, так звані «суботники».
Водночас експерти вважають, що безкоштовна робота не сприятиме економічній самостійності вразливої категорії населення. Фактично законопроєкт змушуватиме відпрацьовувати соціальну допомогу.

.,.,.,.