П’ятниця, 29 Березня, 2024

Гендерна складова: у військові ліцеї можуть вступати дівчата

Тернополянки зможуть навчатись у військових та військово-морських ліцеях з вересня цього ж року.

Про це повідомляє «Yes-Ternopil» з посиланням на сюжет Т1 Новини.

Про такий проект наказу проінформувала головний спеціаліст департаменту військової освіти Любов Гуменюк. Його розробило Міністерство оборони і згідно з проектом це питання нормативно врегульовано, а відтак дівчата можуть навчатись як у військових ліцеях, так і у вищих закладах з вересня 2019 року.

На сьогоднішній день у військових закладах здобуває освіту 8 % жінок. Цей показник істотно зміниться, адже обмежень у прийомі осіб жіночої статі на навчання не буде.

Ірина Фріз як міністр у справі ветеранів АТО каже, що раніше в рамках парламентської діяльності вони вирішували питання щодо розширення посад, які можуть обіймати жінки-військовослужбовці. Подальшим кроком стало обговорення можливості надання права дівчатам робити військову кар’єру з 14-річного віку, де першим етапом є підготовка у військових ліцеях. Відтак ті дівчата, які хочуть пов’язати своє життя з військовою професією, можуть навчатись у відповідних закладах.

Також на це вплине пілотний проект, який передбачає інші підходи в роботі та гендерний складник у навчальних програмах з військової підготовки у ВИШах. Він входить в дію на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

Нагадаємо, що раніше за постановою Міністерства оборони у військові ліцеї набирали хлопців, що за рішенням військового комісаріату були придатні до служби. Окрім того, за інформацією Міністерства оборони зараз є два військових ліцеї – у Києві та Одесі, а інші ліцеї зі спеціалізацією – посилена військово-фізична підготовка.

.,.,.,.