П’ятниця, 29 Березня, 2024

Хто з українських пенсіонерів може втратити пенсію

Українців можуть позбавити пенсії. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді.

Повідомляє «Ternopil.yes» з посиланням на «Gazeta.ua».

Ініціатором закону виступив Кабінет Міністрів України, який на початку лютого подав документ № 9511 «Про верифікацію і моніторинг державних виплат».

На думку урядовців, верифікація дозволить отримувати адресну допомогу саме тим українцям, які цього потребують. Адже бюджетні кошти повинні використовуватися ефективно і прозоро.

Зокрема, без виплат залишаться пенсіонери, які виїхали на постійне місце проживання за кордон або проживають на непідконтрольних територіях. Також пенсій позбавлятимуть українців, які надали для оформлення виплат підроблені документи.

Загалом протягом останніх двох років завдяки процесу верифікації вдалося зекономити майже 14 мільярдів гривень бюджетних коштів.

Варто додати, що раніше перевірка використання державних грошей застосувалася в основному до пільг на житлово-комунальні послуги. Так, за ініціативи Міністерства фінансів виявляли громадян, які отримували одразу декілька субсидій, купували предмети розкоші та дороговартісне майно, а також так званих «мертвих душ».

Нагадаємо, з 1 березня в Україні стартує масштабний перерахунок пенсій. Обновлення пенсійних виплат відбудеться враховуючи середню зарплату та інфляцію. На підвищення пенсій спрямують кошти отримані від розмитнення автівок на іноземній реєстрації.

При цьому у 2019 році індексація пенсій буде здійснюватися автоматично відповідно до зростання зарплати та рівня інфляції. Тобто пенсіонерам не потрібно особисто звертатися в управління Пенсійного фонду. У формулі перерахунку враховуватимуть стаж пенсіонера, рівень зарплати, яку він отримував та рівень зарплати в країні, саме останній показник зростатиме щороку.

.,.,.,.