П’ятниця, 29 Березня, 2024

Конституційний суд вирішив долю дострокових парламентських виборів

Сьогодні, 20 червня, Конституційний суд України розглядав законність дострокового розпуску парламенту новообраним президентом Володимиром Зеленським. Повідомляє «Ternopil.yes».

Конституційний суд, дослідивши матеріали справи, визнав законним указ президента про розпуск парламенту. Засідання суду проходило в закритому режимі. За законність дій Володимира Зеленського свої голоси віддали 11 суддів з 18. На засіданні був присутній і сам президент, який виступив перед суддями Конституційного Суду. Одразу ж після його виступу надійшло повідомлення про замінування будівлі суду, яке згодом не підтвердилося.

Варто додати, що 21 травня під час інавгурації новообраний президент заявив перед Верховною Радою про її достроковий розпуск. На другий день після інавгурації Володимир Зеленський провів консультації з головами парламентських фракцій, які підтримали рішення президента. Як наслідок глава держави видав указ, яким визначив дату дострокових парламентських виборів у Верховну Раду – 21 липня 2019 року.

Однак, частина народних депутатів була не згідна з рішенням Володимира Зеленського і оскаржила його до Конституційного суду, мотивуючи свою скаргу сумнівними діями президента. Загалом конституційну скаргу подали 62 народних депутати. 

.,.,.,.