П’ятниця, 29 Березня, 2024

Верховна Рада схвалила офіційну дату проведення інавгурації

На засіданні Верховної Ради, яке було присвячене вирішенню питання дня присяги новообраного президента, прийняли постанову Віталія Купрія з датою проведення інавгурації 20 травня.

Про це повідомляє «Yes-Ternopil» з посиланням на інтернет-видання «Українська правда».

Цей проект на засіданні 16 травня підтримали 315 депутатів, але розглядали декілька пропозицій. З огляду на це Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав, що новообраний президент складатиме присягу на вірність народу України 20 травня о 10 ранку.

У парламенті розглядали сім проектів постанов. Три проекти передбачали проведення інавгурації 19 травня, а інші – 17 травня, 20 травня, 26 і 28 травня відповідно. Також під час обговорення Андрій Тетерук, як один з авторів постанови про дату присяги новообраного президента 28 травня, скасував свій проект. Голосування за всі постанови проходило в порядку їх подання.

Проекти постанов про проведення інавгурації 19 травня об 11:00 (авторство Сергія Міщенка) та 19 травня об 10:00 (авторство Віктора Балоги) не отримали достатньої підтримки від народних депутатів.

За рішенням парламенту схвалили проект постанови Віталія Купрія з пропозицією проводити присягу президента 20 травня о 10 ранку. Це підтримали 315 депутатів.

Натомість у штабі Володимира Зеленського незадоволені цією датою і мотивують свою позицію тим, що в такий спосіб частина народних депутатів задумала «насолити українському народу» і не підтримати пропозицій Зеленського. Дмитро Разумков додає, що парламент створив незручність для жителів Києва, бо не вибрав вихідний днем інавгурації.

Нагадаємо, що 10 травня Володимир Зеленський закликав у своєму відеозверненні ВР прийняти дату інавгурацію 19 травня. 15 травня регламентний комітет парламенту обговорив сім проектів постанов про різні дати проведення присяги Володимира Зеленського перед українським народом. Після розгляду він подав рекомендацію голосувати за кожним із них.

.,.,.,.