П’ятниця, 29 Березня, 2024

В парламентському комітеті затвердили можливі дати інавгурації Зеленського

У Верховній Раді не вщухають суперечки щодо інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського. Сьогодні на розгляд профільного комітету з питань регламенту і організації роботи Верховної Ради надали проекти постанов про затвердження дати офіційного вступу президента на свій пост. Повідомляє «Ternopil.yes».

За результатами засідання профільний комітет затвердив усі постанови, які були подані. Їх виявилося аж сім. Відповідно до тексту документів інавгурацію пропонують провести 17, 19 або 28 травня. Голосування у Верховній Раді щодо проектів постанов відбудеться завтра 16 травня.

За словами Павла Пензеника – виконуючого обов’язки голови профільного комітету, можлива реєстрація ще одного проекту постанови з датою інавгурації. Також він наголосив, що голова парламенту зобов’язаний провести консультації з новообраним президентом стосовно дати офіційної церемонії та запропонувати рішення Верховній Раді.

В той же час, якщо жоден з проектів постанов не набере достатньої кількості голосів, спікер парламенту Андрій Парубій сам визначить дату інавгурації, попередньо проконсультувавшись з президентом. Додаткове голосування проводити не будуть.

Павло Пензеник наголосив, що проекти постанов розглядатимуться в тій послідовності, в якій вони реєструвалися.
Переможець президентських виборів Володимир Зеленський наполягає, щоб інавгурацію провели уже цих вихідних 19 травня. В штабі президента зазначають, що проведення церемонії у вихідний день допоможе уникнути транспортного колапсу в столиці.

Варто додати, що більшість народних депутатів підтримують дату інавгурації 28 травня. В такому випадку президент не зможе розпустити парламент: останній день для цього 27 травня. В «Народному фронті» розповіли про відмову підтримувати дату 19 травня, так як в цей день відзначають День пам’яті жертв політичних репресій.

.,.,.,.